close

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

29 woningen Dr. Albert Schweitzerstraat en Wilgenstraat naar energielabel A

QuaWonen knapt dit jaar bijna 500 woningen op. Voor de zomer werden 29 woningen in Bergambacht gerenoveerd en veel energiezuiniger gemaakt. Het energielabel verbeterde van gemiddeld E naar A. Mevrouw Koene uit de Dr. Albert Schweitzerstraat: “De woningen staan er veel mooier bij. Mensen die langslopen, valt het meteen op.”

Bewoners van het energieproject in de Dr. Albert Schweitzerstraat en de Wilgenstraat kregen ruim van tevoren bericht over de werkzaamheden. Mevrouw en meneer Koene waren blij met het nieuws. “Het tochtte in huis, en de kozijnen konden wel een schilderbeurt gebruiken. Bijzonder is dat onze hele voorgevel is vernieuwd, net zoals bij een project in Krimpen aan den IJssel. Daar zijn we als klankbordgroep ook gaan kijken. Dat gaf meteen een goed beeld van hoe ook ónze woning er straks uit zou zien.”

Elke donderdag cake
Over de aannemer niets dan lof. Mevrouw Koene: “Een woning naast de onze kwam leeg, en dat werd de ‘bouwkeet’ van de aannemer. We hadden elke dag wel even contact. Petje af voor de uitvoerder hoor. Wat een begrip en incasseringsvermogen! Ook voor de timmerman van het project. Die zag alles en vond ook altijd een oplossing”. Mevrouw Koene bracht de mannen elke donderdag cake. “Niet elke week zelf gebakken hoor”, lacht ze. En op het eind van het project zamelden alle bewoners geld in voor een aardigheidje voor het bouwteam.

De woning is 15 cm dikker
De gastvrijheid van mevrouw en meneer Koene is goed te merken. De interviewster wordt hartelijk in hun woning ontvangen. Ze zijn heel blij met het resultaat van de renovatie. Meneer Koene is milieubewust, daarom vindt hij het goed dat QuaWonen zoveel woningen energiezuiniger maakt. “De woning is met de isolatie 15 cm dikker geworden.” Mevrouw Koene merkt al dat de woning koeler blijft als het buiten heel warm is. “En het ziet er allemaal mooi uit. Mensen die langslopen, valt het meteen op.”

Energieambitie QuaWonen
De corporatie streeft ernaar dat de woningvoorraad in 2050 CO2-neutraal is. CO2-neutraal op woningniveau betekent dat de woning net zoveel energie produceert als nodig is voor verwarming, ventilatie, warm water en het huishoudelijke verbruik. Sommige woningen zijn meteen CO2-neutraal te maken. Andere woningen worden eerst energiezuinig gemaakt en pas in de toekomst naar CO2-neutraal gebracht of gesloopt.