close

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bewoners Nicolaas Beetshof tuinieren samen

Zaterdag 30 november organiseerde QuaWonen een tuinendag voor bewoners van de Nicolaas Beetshof in Lekkerkerk. Het idee was om samen de tuin winterklaar te maken. Gerbrand Verkleij van de Mengelmoestuin in Bergambacht was er ook. Hij gaf bewoners tips en hielp mee. In totaal gingen vijf bewoners en twee kinderen aan de slag in hun tuin. Zo ook de heer Verwaal die samen met QuaWonen en mede bewoner de heer Stuurman het initiatief nam. Hij vond het een geslaagde dag.

Al 46 jaar woont de heer Verwaal aan de Nicolaas Beetshof. “Bewoners kenden elkaar goed, kinderen speelden met elkaar. We kwamen bij elkaar op verjaardagsvisite. Dat veranderde een aantal jaren geleden. Mensen zijn meer op zichzelf en hebben soms een andere culturele achtergrond. En niet iedereen houdt van tuinieren. Sommige voortuinen konden wel wat groene vingers gebruiken.”

De heer Verwaal tuiniert juist heel graag. In zijn tuin bij het huis, de binnentuin Ún op zijn volkstuin. Eerder dit jaar klopte hij, samen met de heer Stuurman, bij QuaWonen aan met het idee om bewoners te helpen hun tuin weer in orde te maken. De buurtbeheerder van QuaWonen reageerde positief en afgelopen weekend was het dan zover. Iedereen kreeg een uitnodiging per brief, en de heer Verwaal nodigde mensen persoonlijk uit. Uiteindelijk waren er zaterdag vijf bewoners en twee kinderen.

“Samen bezig zijn is een goede manier om elkaar te leren kennen. De kinderen van het Afghaanse gezin had ik bijvoorbeeld nog nooit gesproken. Er was een tent waar we koffie dronken en ’s middags een broodje hebben gegeten. Heel gezellig. Maar we hebben ook hard gewerkt. Samen met ‘groene tuinman’ Gerbrand heb ik bij een bewoner bomen omgezaagd, die ook meteen afgevoerd zijn. Een andere bewoner heb ik geholpen met een erfafscheiding.”

Het resultaat mag er zijn, vindt de heer Verwaal. “In de opknapte voortuinen ligt nu grind met een tegelpad naar de deur. Daar komen straks nog plantenbakken bij. Het idee is om die bakken dit voorjaar samen te vullen. Dan organiseren we een vervolg op deze tuinendag. Ik weet zeker dat iedereen er dan weer bij is. Een Marokkaanse bewoonster was zelfs zo blij met de hulp, dat ze iedereen trakteerde op een doosje chocolade en een roos. Heel attent!”