close

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

“Ik voel me lekker in mijn nieuwe appartement”

De heer De Vries verhuisde na 27 jaar in Oost-Groningen terug naar Schoonhoven. Van een huis met 15 are grond naar een appartement. “Lichamelijk voel ik me een stuk beter nu ik niet meer zoveel aan het werk ben in het huis en de grote tuin. Ik denk wel veel aan Vriescheloo, maar ik heb geen heimwee.”

Vorig jaar tijdens de eerste corona lockdown werd de heer De Vries (89 jaar) verkouden. “In die periode was ik een paar weken noodgedwongen binnen. Mijn buurvrouw deed boodschappen voor me, want mijn vrouw is twee jaar geleden overleden. Die tijd heeft me doen besluiten om op zoek te gaan naar een seniorenappartement in Schoonhoven. Mijn dochter werd er emotioneel van; ze vindt het net als ik fijn dat we weer dichter bij elkaar in de buurt wonen. Van de vijf kleinkinderen wonen er ook drie in Schoonhoven, al verhuist er een binnenkort naar Langerak.”

Een paar weken bezig geweest met spullen sorteren
De Vries: “Een jaar of twee eerder had ik me ingeschreven als woningzoekende. Ik heb ongeveer zes keer gereageerd op een woning. Toen deze woning aan de Oranjeplaats gepubliceerd werd, reageerde ik heel snel. De kandidaat die voor mij stond, zag af van de woning. Dat was mijn geluk. Ik heb de woning in augustus bekeken. Daarna ben ik weken bezig geweest met spullen sorteren en inpakken. Ik ben wel vijf keer met een aanhanger naar de stort geweest en evenzoveel keer naar de kringloop. Uiteindelijk heb ik nog veel spullen achtergelaten voor de kopers. In oktober ben ik daadwerkelijk verhuisd.”

Activiteiten op de binnenplaats
In de Oranjeplaats wonen meer oudere bewoners, vertelt de heer De Vries. “Toen ik hier net woonde, kwam een buurvrouw een bloemetje brengen. Ook is er een buurman op bezoek geweest om kennis te maken. Hij heeft me meteen toegevoegd in de WhatsApp-groep van ons appartementengebouw. Nu is iedereen heel voorzichtig vanwege corona. Enkele dames maken zelfs 2x per dag de liftknoppen schoon. Als dit straks voorbij is, zijn er volgens mij regelmatig bijeenkomsten op de binnenplaats. Ook wil ik dan graag weer gaan zingen in een koor en op gymnastiek voor ouderen via lokale welzijnsorganisatie SWOS.”

Kleurrijke inrichting
De huurprijs van het appartement is hoger dan wat de heer De Vries aan hypotheek betaalde. “Zo’n groot huis met een enorme tuin was in Oost-Groningen heel betaalbaar. Nu betaal ik circa €750 voor de woning en de garage. Maar ik vind het niet erg om meer te betalen. Als je ouder bent, heb je verder weinig kosten. Ik heb het hier prima naar mijn zin. Het huis bevalt goed en ik heb het naar mijn zin ingericht. Het is kleurig bij mij in huis. Mijn bank is bijvoorbeeld lichtblauw en ik heb blauwgroene overgordijnen. En als je op bezoek komt, krijg je koffie geserveerd in een kleurige kop en schotel.”