close

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Leuk gesprek met mensen van buitenlandse afkomst

Taalhuis Krimpenerwaard heeft een cursus ‘De taal van Administratie’ voor mensen van buitenlandse afkomst. De deelnemers  komen een aantal weken bijeen om te praten over belangrijke onderwerpen als inkomsten en uitgaven, informatie opzoeken op internet, het begrijpen van de energierekening en afvalscheiding. Deze keer ging het over wonen en het zoeken naar een nieuwe woning. Een woonconsulent van QuaWonen was erbij om uitleg te geven.

Onbekende woorden maken het lastig om een reparatie te melden
Wat opvalt, is dat de deelnemers graag zelfstandig zijn. “Ik heb al zoveel gevraagd aan mijn maatschappelijk begeleider, daar schaam ik me voor.” Maar als je de taal niet goed spreekt, dan zijn veel dingen lastig. Zo hebben de meeste deelnemers nog nooit een mail in het Nederlands geschreven. En als ze bellen, vragen ze eerst of de medewerker langzaam wil praten. Veel woorden blijken onbekend: stortbak, scharnier, deurknip, mechanische ventilatie. Daardoor is het heel lastig om een reparatieverzoek door te geven.

Over tuinen en schimmel in huis
Het ging ook over goed huurderschap. De deelnemers weten prima wat wel en niet kan. Verwarring is er ook. “Toen ik mijn huis kreeg, was de tuin scheef. Ik heb nu pas geleerd dat kleigrond verzakt, en dat ik grond kan krijgen voor het ophogen.” Wat ze verder hebben geleerd, is hoe belangrijk het is om goed te ventileren. Een deelnemer: “Waarom hebben oudere huizen hier geen raam in de badkamer en het toilet?” Zijn vrouw: “In de Syrische keuken staat het eten veel langer op. Dan heb je goede afzuiging nodig.”

In de toekomst vaker voorlichting geven
QuaWonen wil in de toekomst vaker voorlichting geven aan groepen mensen met een andere achtergrond. Zo zal de corporatie regelmatig presentaties houden bij het Taalhuis en bij ontmoetingsgroepen van Krimpenerwaard Intercultureel.