Met het oog op betaalbaarheid kiest QuaWonen voor een gematigd huurbeleid. In 202 3 betekent dit een huurverlaging voor huurders met een laag inkomen, en geen huurverhoging voor woningen die gesloopt worden en woningen met een energielabel E, F of G . De huren van de overige sociale huurwoningen worden met maximaal 2,6% verhoogd.
QuaWonen vindt het heel belangrijk dat sociale huurwoningen betaalbaar blijven voor huishoudens in de Krimpenerwaard, nu en in de toekomst. De corporatie kiest er daarom voor om de jaarlijkse huurverhoging te beperken tot 2,6% voor de sociale huurwoningen. De huren van woningen in de vrije sector worden verhoogd met 3,1% . Huurders van wie bekend is dat de woning wordt gesloopt, krijgen geen huurverhoging. Dit geldt ook voor de woningen met een energielabel E, F of G.
De huurverhoging van QuaWonen is lager dan wettelijk toegestaan. Bovendien past QuaWonen g éé n inkomensafhankelijke huurverhoging toe.
Naast deze beperkte huurverhoging verlaagt QuaWonen de huur van ruim 2. 2 00 huurders met een laag inkomen. Dit doet QuaWonen in het kader van de Nationale Prestatieafspraken tussen de corporaties en de overheid .
Huurverlaging aanvragen
De verlaging geldt voor huurders die een sociale zelfstandige huurwoning wonen en niet meer verdienen dan 120% van het minimuminkomen. Zij krijgen voor 1 juni 2023 bericht van QuaWonen dat de huur wordt verlaagd.
Als huurders op 1 juni 2023 geen bericht van QuaWonen hebben ontvangen , en denken er wel voor in aanmerking te komen, dan kunnen zij zelf een verzoek tot huurverlaging indienen. Hieraan is wel een aantal voorwaarden verbonden . Deze voorwaarden staan op onze website. Kijk bij veelgestelde vragen voor meer informatie.
Individueel met huurders in gesprek
Verder voorziet QuaWonen dat in deze tijd veel mensen geconfronteerd zullen worden met betalingsproblemen. Als huurverlaging niet van toepassing is , zal QuaWonen in die situaties altijd samen met de huurder naar een oplossing zoeken.