Ga naar de inhoud
Wat betekent de Wet Betaalbare Huur voor u?

Vanaf 1 juli 2024 geldt de Wet Betaalbare Huur. Daarmee gelden nieuwe regels voor huurders en verhuurders. Dit kan invloed hebben op de maximale huurprijs van uw woning.  

 

Woningwaardering 

De overheid heeft een puntensysteem, het woningwaarderingsstelsel (WWS). Dit systeem bepaalt de maximale huurprijs van een woning op basis van punten. Het WWS geeft punten aan een woning op basis van kwaliteit, oppervlakte, voorzieningen, energiezuinigheid en WOZ-waarde. Hoe meer punten, hoe meer huur de verhuurder maximaal mag vragen.  

 

Wat is er veranderd? 

Met de Wet betaalbare huur veranderen er een aantal dingen in de woningwaardering:  

o Woningen met een energielabel E, F of G krijgen aftrekpunten. 

o Punten voor bijvoorbeeld buitenruimte en de WOZ-waarde worden iets anders  

berekend. 

o Voor nieuwe huurders van een middenhuurwoning (tot en met 186 punten / €1.157,95) geldt voortaan huurbescherming op basis van het Woningwaarderingssysteem. 

 

Hoe zit het nu precies? 

 

Gaat uw huurprijs omlaag? 

Voorlopig verandert er aan uw huurprijs nog niets. Het systeem van de woningcorporaties moet de wijzigingen nog verwerken. Uiterlijk op 1 januari 2025 ontvangt u van ons bericht als uw huurprijs wijzigt. Wij kunnen niet op individuele verzoeken ingaan.  

QuaWonen verwacht dat er geen tot weinig woningen een huurverlaging krijgen. De huurprijzen van onze woningen liggen namelijk al ruim onder de maximale huurprijs.  Huurverlagingen zullen vooral bij dure huurwoningen van investeerders plaatsvinden. 

Toch controleren wij de huurprijs van al onze woningen. Als blijkt dat uw huurbedrag te hoog is, wordt deze verlaagd en krijgt u het vanaf 1 juli 2024 teveel betaalde huurbedrag terug. 

 

 

1 januari 2025 

Als u op 1 januari 2025 nog niets van ons gehoord heeft, dan is de huur van uw woning lager dan maximale huur. Heeft u na 1 januari niks gehoord en denkt u dat de huur toch hoger is dan de maximale huur? Dan raden we u aan om uw maximale huurprijs eerst uit te rekenen op  

https://www.huurcommissie.nl/huurders/sociale-huurwoning/maximale-huurprijs-berekenen 

Als uit die berekening blijkt dat de huur te hoog is, kunt u bezwaar bij ons maken. Dan controleren wij of uw huur inderdaad te hoog is. Kijk hier voor meer informatie.

 

Meer informatie over de wet kunt u vinden op: ismijnhuurteduur.nl