Zelf klussen (ZAV)
U mag veel zelf klussen aan uw huis. Er gelden wel voorwaarden en regels. Zorg er ook voor dat de veranderingen technisch goed zijn en dat het er netjes uit ziet. Aan de buitenkant van de woning mag u niets veranderen. Lees hier de veelgestelde vragen over zelf klussen en vraag het direct aan.
Veelgestelde vragen over Zelf Klussen in de woning.
U mag in uw woning veel veranderen
Zo kunt u uw woning inrichten naar uw smaak. Zorg wel dat veranderingen technisch goed zijn en er netjes uitzien. Aan de buitenkant van uw woning mag u niets veranderen. Meer informatie over wat u mag veranderen en de voorwaarden leest u in deze folder:
Voor een aantal aanpassingen gelden specifieke voorwaarden. Lees ze onder gerelateerde bestanden.
Aanvragen?
Via het huurdersportaal kunt u een aanvraag doen voor aanpassingen in en aan de woning.
Soms wordt uw huur hoger door een verbetering
Wij voeren niet veel verbeteringen meer uit waardoor uw huur hoger wordt. Maar voor deze verbeteringen geldt wel dat uw huur hoger wordt:
-
warm water aansluiten op de cv-ketel
-
een cv-installatie plaatsen
U betaalt pas meer huur in de maand nadat we de verbetering hebben gedaan.
Onze woonmakelaar controleert eerst of u voldoet aan de voorwaarden
De woonmakelaar kijkt of uw verbetering bij onze plannen past. En of u op tijd uw huur betaalt. Alleen dan kan uw verbetering doorgaan.
Onze opzichter helpt u daarna verder met uw aanvraag
Gaat de woonmakelaar akkoord? Dan helpt een van onze opzichters u verder.
Aanvragen
Vul het huurdersportaal in en stuur deze op naar info@quawonen.com
Uw zorgaanbieder kan u meer informatie geven over personensalarmering.
Persoonsalarmering betekent dat u snel een meldkamer om hulp kunt vragen als u in nood bent. Via veel organisaties voor wonen, welzijn en zorg kunt u personenalarmering aanvragen. Denk hierbij aan de thuiszorginstanties. Zij kunnen u meer vertellen over de mogelijkheden.
Hiervoor dient een sleutelkluis bij uw voordeur te worden bevestigd , waarin u een sleutel van uw woning kunt plaatsen . Hiermee kan de zorgverlener of verpleegkundige bij u de woning binnenkomen.
Voor het plaatsen van een sleutelkluis moet wel goedkeuring door QuaWonen worden verleend. U kunt goedkeuring vragen dmv het aanvraagformulier Zelf Aangebrachte voorzieningen (linkje)
Vraag onze toestemming om een sleutelkluis te laten plaatsen bij uw voordeur
Zo kan uw zorgaanbieder makkelijk bij u naar binnen. U kunt een sleutelkluis via het huurdersportaal.
Wij vertellen u de regels voor een sleutelkluis
Plaats alleen een sleutelkluis als u onze toestemming daarvoor heeft. En haal de sleutelkluis weg als u verhuist. Het kan zijn dat in uw gebouw nog andere regels gelden. Wij vertellen u hier meer over als u ons toestemming vraagt.
U mag zelf een slimme thermostaat plaatsen
U heeft hiervoor toestemming van ons nodig. Bewaar ook uw oude thermostaat. Wilt u Toon van Eneco plaatsen? Dat kan helaas niet als uw thermostaat draadloos is. Toon moet namelijk met draden verbonden zijn met de ketel.
U mag uw slimme thermostaat laten hangen als u verhuist
Dat mag alleen als de thermostaat nog in goede staat is. U krijgt geen vergoeding van ons. Neemt u uw slimme thermostaat liever mee? Dat mag natuurlijk. Plaats dan wel een standaardthermostaat terug.
U kunt uw woning laten aanpassen
Zo kunt u langer zelfstandig blijven wonen. Denk aan steunbeugels in de douche of het toilet, of een traplift. Soms is het nodig de keuken of badkamer aan te passen. Voor zulke (grote)veranderingen of aanpassingen in de woning kunt u een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bij uw eigen gemeente.
Informatie gemeente over zorg en ondersteuning.
Voor sommige aanvragen heeft u ook onze toestemming nodig
Het gaat dan om aanpassingen die een grote verandering zijn voor de woning. Denk bijvoorbeeld aan plafondliften en liftplateaus.
De aanpassing blijft van de afdeling Wmo
Zij plaatsen en onderhouden uw aanpassing. Gaat u verhuizen? Laat het dan zelf weten aan de afdeling Wmo. Zij halen dan uw aanpassing weer weg.
Tip 1: Zet uw verwarming lager
- Zet de verwarming lager. Zet hem op maximaal 19 graden, lager is beter. Trek een trui aan of pak een dekentje erbij.
- Zet de deuren en ramen open als het buiten warmer is.
- Probeer de verwarming een uur voordat u gaat slapen op 16 graden te zetten.
Tip 2: Goed ventileren
- Goed ventileren voorkomt vochtige lucht in huis en is beter voor de gezondheid. Het opwarmen van vochtige lucht kost veel energie en dus veel geld.
- Zorg dat ventilatieroosters altijd open staan en schoon zijn.
- Zet de deuren en ramen open als het buiten warmer is.
- Ventileer het huis vóórdat u de verwarming aanzet.
Tip 3: Gebruik minder stroom voor verlichting
- Vervang de gloei- en halogeenlampen in de woning door ledlampen. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp.
- Doe de lampen uit als het licht niet nodig is of gebruik een bewegingssensor.
Tip 4: Douche korter of minder vaak
- De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Het is beter om korter te douchen en minder vaak. Zet de kraan ook minder warm.
- Zet een emmer onder de douche bij het aanzetten. Dit koude water is prima voor de plantjes.
- Gebruik een waterbesparende douchekop.
- Kook precies het water dat u nodig heeft voor een lekker kopje thee.
Tip 5: Zet toestellen helemaal uit en niet op stand-by
- Schakel toestellen, zoals de televisie en computer helemaal uit als u ze niet gebruikt.
- Gebruik een stekkerdoos met schakelaar als er meer apparaten bij elkaar staan. .
- Koop het liefste energiezuinige apparaten. Energielabels A en B zijn het zuinigst.
Tip 6: Was op een lagere temperatuur
- Was wordt ook prima schoon op 30 of 40 graden.
- Draai alleen een was met een volle trommel.
- Hang de was op buiten of binnen. Gebruik de droger zo min mogelijk.
- Gebruikt u toch de droger, zorg dat de filter goed schoon is.
Tip 7: Zet de CV op 60 graden
- Door de CV op 60 graden te zetten ipv 80 graden bespaar je gas
- Kijk op de deze website om zelf de CV aan te passen.
Risico's niet verwarmen
Helemaal niet stoken in grote delen van het huis is dan wel een oplossing voor een lagere rekening, maar niet voor uw gezondheid. Het huis niet meer verwarmen is onverstandig. Dat moet je eigenlijk voorkomen. Anders heb je namelijk kans op vocht- en gezondheidsproblemen. Wij adviseren om de temperatuur minimaal rond de 19 graden te houden. Een vochtige omgeving is niet gezond om in te verblijven. Huisstofmijt en ander ongedierte houden van vochtig omstandigheden. Ook kan vocht reuma en astma verergeren.
Teveel vocht in huis kan ook zorgen voor schimmels, bijvoorbeeld op banken of plafonds. Houten meubels, vloeren en kozijnen nemen het vocht op en zetten uit. Naast verwarmen is het goed om juist te ventileren. Dus zet het rooster open of het raam op een kier. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht in beweging komt. Voordeel van ventileren is: droge lucht (van buiten) warmt sneller op. Het is ook zuiniger. Vochtige lucht verwarmen duurt langer en kost meer energie. Kijk voor meer tips over ventileren in onze brochure Verwarmen & Ventileren.
Risico's goedkoop verwarmen
Let op met zelf het huis goedkoop te verwarmen. Er zitten grote risico’s aan deze alternatieve manieren. Met veel kaarsen en bloempotkacheltjes neemt de kans op brand enorm toe. Fijnstof komt dan vrij in huis. Maak geen eigen olie- of gasinstallaties. Dit kan gevaarlijk zijn. Denk aan brand of koolstofmonoxidevergiftiging. We vragen u om goed te letten op de veiligheid van uzelf en uw omgeving.
Hout- en pelletkachels zijn helaas niet toegestaan zijn. Zij stoten te veel fijnstof uit. Ook is er meer risico op brand of stankoverlast.
Nog meer tips?
Kijk op Het kan WEL. Hier vindt u nog meer handige tips die u kunnen helpen.
Ook interessant! Bekijk de serie van Radar : Overleef de energierekening.
Heeft u zelf ook goede tips? Laat het ons weten en stuur ze door naar communicatie@quawonen.com . Zo helpen we elkaar.
Betalen van de huur
Misschien heeft u na alle tips nog steeds moeite om alles te betalen. Zijn er problemen met uw huur? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag met een oplossing. Misschien is er een regeling mogelijk. Kijk bij Huur betalen of neem dan contact met ons op.